Historia

Vatunki-nimi tulee alunperin ruotsin kielen sanasta vatungen, joka merkitsee merestä esiin pistäviä kiviä. 

Vatungissa on Krimin sodan tapahtumiin liittyvä muistomerkki (Häskerin kallio). Em paikalla englantilaisten maihinnousu lyötiin paikallisin siviilivoimin takaisin 23.7.1855. Englantilaiset halusivat hakea luultavasti polttopuita paikalle ankkuroiduista jähti-aluksista höyrylaivoihinsa.

Syksyllä, kun joki jäätyi, jatkettiin kalastuskautta Vatungista. Ennen tien tuloa Vatungissa on ollut muutama kalastajien kämppä, joita käytettiin tukikohtana maivan ja hylkeiden pyynnissä.

Saadut kala- ja hyljesaalis vietiin hevosella kylälle siten, että Toikonojan suulla vaihdettiin reki kärryihin ja Vatunkiin tullessa kärryt rekeen. Syynä oli perille menevän tien kapeus. (Jouko Kakon kertomaa)

Sodan jälkeen Vatunkiin suunniteltiin valtion omistamaa räjähdysainetehdasta, mutta sodan käyneet ihmiset vastustivat sitä voimakkaasti ja näin jäi tie ja tehdas tulematta. Jossain epävirallisissa suunnitelmissa Vatunkiin oli myös kaavailtu ydinvoimalaitosta.

Tie Vatunkiin tuli 1970-luvulla, kun kunta päätti tehdä Vatunkiin kala- / venesataman. Ison ja pienen Paskaleton väliin tehtiin 1970 - luvulla aallonmurtaja puutavaran turvasatamaksi myrskyjä varten.

Kuva Leppäkoski Group Oy